Näkymättömien ihmisten yhteiskunta

10-vuotias tyttö naitetaan kehitysmaassa 56-vuotiaalle miehelle. Kahden vuoden päästä hän on raskaana ja kärsii komplikaatioista synnytyksessä. Tyttö ei ole koskaan saanut mitään seksuaalikasvatusta, tietoa omasta kehostaan tai oikeuksistaan, saati sitten ehkäisyvälineitä. Tyttöä ei ole olemassa.

Jos 16-vuotias tyttö naitetaan samalle miehelle ja kärsii komplikaatioista synnytyksessä, hänestä tulee merkintä tilastoon. Koska hän on numero tilastossa, hänen lähiklinikkansa, jossa hän synnyttää, saa lisää rahoitusta ja tarjoaa hänelle tietoa ja ehkäisyvälineitä. 16-vuotias tyttö on olemassa.

Tilastot kertovat päättäjille, mitä maailmassa tapahtuu. Tiedon avulla priorisoidaan joitakin asioista toisten sijaan.

Maailma sai viime vuonna uudet kestävän kehityksen tavoitteet eli Agenda 2030 -ohjelman. Ohjelma on rohkea. Tavoitteena on esimerkiksi poistaa maailmasta köyhyys ja nälänhätä. 17 tavoitteen edistymistä seurataan tilastoilla.

Kestävän kehityksen tavoitteet ovat erittäin kunnianhimoisia edeltäjiinsä vuosituhattavoitteisiin verrattuna. Vuosituhattavoitteissa oli monia ammottavia aukkoja, mukaan lukien 10-14-vuotiaiden seksuaaliterveys ja -oikeudet, joita ei tilastoitu lainkaan.  Koska heistä ei kerätty tietoa, heidän elinolojaan ja oikeuksiaan ei voitu tehokkaasti parantaa.

Taustalla oli ajatus, että alle 14-vuotiaat ovat niin nuoria, että seksi ei liity heihin tai heiltä ei voida kysyä asiasta lastensuojelun takia. Täydellisessä maailmassa jokainen lapsi ja nuori saisi ikäänsä sopivaa seksuaalikasvatusta ja lapsiavioliittoja ei tapahtuisi. Näin ei kuitenkaan ole. Jos 12-vuotias tyttö tulee synnyttämään, pitää se voida tilastoida, jotta hänestä ja muista voidaan huolehtia.

YK:n yleiskokous päättää heinäkuussa, mitä asioita tilastoidaan, kun seurataan kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Nykyisessä ehdotuksessa, jonka perusteella neuvottelut käydään, on listattu indikaattori myös 10-14-vuotiaiden seksuaaliterveydestä. Suomen tulisikin nyt puolustaa näiden lasten ja nuorten oikeutta päättää itsestään ja tulevaisuudestaan vaatimalla, että tämäkin ryhmä tilastoidaan.

10-vuotiaan tytön lapsiavioliitto on niin kauhea asia, että sitä ei edes haluaisi ajatella. Pois katsominen on kuitenkin pahinta, mitä voimme tytölle tehdä. Ilman tehokasta tiedon keräämistä, tyttöä ei ole olemassa. Ilman tilastoja emme voi häntä auttaa.

Tänään vietetään naisten äänioikeuden 110-vuotisjuhlaa ja meillä eduskunnassa on juhlaistunto.

Kun Miina Sillanpää, kansanedustaja, puhui yksinhuoltajaäideistä eduskunnan täysistunnossa, puhemies keskeytti hänen puheensa ja ilmoitti, että aihe ei ole sopiva eduskuntaan. Miina jatkoi puhumista kielloista huolimatta, niin eduskunnassa, kuin sen ulkopuolellakin. Rohkeudellaan ja tinkimättömyydellään hän teki näistä naisista ja heidän elämästään näkyviä. Miina puhui niin kauan, kunnes saatiin aikaan muutosta.

Myös tänään on tärkeää tehdä kaikkien tyttöjen ja naisten elämästä näkyvää. Oikeudet alkavat yksilön tunnistamisesta.