Kanaa, raportteja ja joululahjoja

Syksyllä on puhuttu paljon työntekijöiden oikeuksista ja kehitysyhteistörahoituksesta. Hallituksen leikkausten lisäksi mediahuomiota sai paljon kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisema raportti, joka tutki thaimaalaista broilerin tuotantoa. Työoloista paljastui vakavia ongelmia ja käytäntöjä, jotka viittaavat jopa pakkotyöhön.

Median lisäksi myös broilerin ostajat heräsivät: Snellman-konserni ilmoitti puuttuvansa esiin tuotuihin ongelmiin ja S-ryhmä kertoi ravintoloidensa siirtyvän kotimaiseen broileriin. Lisäksi aika monen kuluttajan silmät avautuivat – myös minun.

Paranevatko tuhansien siirtotyöläisten olot?

Keskustelua ei kuitenkaan käyty vain Suomessa. Thaimaassa työministeriö ja broilerintuottajien etujärjestö kutsuivat koko toimialan keskusteluun työolojen parantamisesta.

Nyt kun kissa on nostettu pöydälle ja keskustelu on aloitettu, on mahdollista, että tuhansien siirtotyöntekijöiden työolot paranevat. Näin on käynyt aiemmin muun muassa tonnikalatehtaissa, joita Finnwatch tutki vuosien 2012-2015 aikana.

Finnwatchin kaltainen ihmisoikeusperustaisesti toimiva, uskonnosta ja puoluepolitiikasta irrallaan oleva kansalaisjärjestö on tärkeä työkalu, kun edistetään yritystoiminnan eettisyyttä niin meillä Suomessa kuin kehitysmaissa.

Tuhannet kansalaiset paikkaavat hallituksen virheitä

Vaikka Suomen uusi kehityspolitiikka korostaa vastuullista yritystoimintaa, on Finnwatchin rahoituskanavat jäädytetty ensi vuodelle. Tämä on nurinkurista ja omituista, sillä järjestö tekee pienillä resursseilla uskomattoman tehokasta työtä. Erityisen hölmöltä rahoituksen vähentäminen tuntuu nyt, kun yksityisen sektorin kehitysyhteistyövaroja lisätään tuntuvasti.

Finnwatch hakee tällä hetkellä tavallisilta kansalaisilta tutkimustoimintaansa rahoitusta paikatakseen ensi vuoden budjettiinsa tulevaa lovea. Onneksi jo yli 2 000 ihmistä on lähtenyt mukaan ja ostanut raportin.

Harvoin saa 20 eurolle yhtä paljon vastinetta, joten kannan korteni kekoon ja annan Finnwatchin raportteja myös joululahjaksi. Tule mukaan vaatimaan puolueetonta tietoa – Finnwatch on osoittanut, että se voi raporteillaan muuttaa maailmaa.