Jokaisen oikeus omaan identiteettiin

Tänään Suomessa vietetään vuosittaista kansainvälistä oman käden ja väkivallan kautta kuolleiden transihmisten muistopäivää. Muistamme ihmisiä, joiden kohtalo ei saa unohtua ja nostamme tietoisuutta transihmisiin kohdistuvasta syrjinnästä.

Maailmassa on tänä vuonna murhattu tai kuollut oman käden kautta 271 transihmistä. Ongelma ja uhka on meidän kaikkien yhteinen, sillä myös Euroopassa on vuoden 2008 jälkeen murhattu 104 transihmistä.

Transihmisten oikeudet ovatkin yksi aikamme tärkeimmistä ihmisoikeuskysymyksistä. Transihmiset kokevat muita väestöryhmiä enemmän syrjintää ja altistuvat lainsäädännölle, joka rikkoo jokaisen oikeutta koskemattomuuteen. Suomessa suurin epäkohta liittyy lainsäädäntöön, joka ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan johtaa ”pitkään ja nöyryyttävään lääketieteelliseen prosessiin.”

Translaki määrittää miten henkilö voi vahvistaa juridisen sukupuolensa. Henkilöllisyystodistuksen sukupuolimerkintä on sidottu sukupuolen korjaamiseen liittyvään lääketieteelliseen prosessiin niin, että jokaisen sukupuoltaan korjaavan on todistettava lisääntymiskyvyttömyytensä. Todistuksen antaa lääkäri, jonka tehtävä on varmistaa, että ihminen ei voi enää saada lapsia.

Suomessa siis pakkosteriloidaan yhä ihmisiä. Transihmisiä kohdellaan yhä kuten mielisairaita ja kehitysvammaisia vain muutama vuosikymmen sitten.

Viime hallituskaudella sosiaali- ja terveysministeriö valmisteli uuden translain, mutta se kaatui hallituksessa erimielisyyksiin. Transihmisten ihmisoikeuksien toteuttaminen uuden translain muodossa ei toisi lisää kustannuksia, mutta se parantaisi merkittävällä tavalla transihmisten elämää.

Epäkohdat lainsäädännössä pitävät yllä syrjinnän ja näkymättömyyden ilmapiiriä, jossa yhteiskunta asettaa osalle sen kansalaisista erityisen kynnyksen omaan identiteettiin. Kenenkään ei tulisi joutua kantamaan toiseuden tai vääränä olemisen leimaa. Jokaisella on oikeus osallisuuteen, oman identiteettiin ja yhteiskunnan tunnustamaan yhdenvertaiseen elämään. Me yhteiskuntana jätämme ihmisiä varjoon pelon ja tietämättömyyden nojalla.

Tänä vuonna transihmisten saama näkyvyys on kansainvälisesti noussut aivan uudelle tasolle. Time-lehden kannessa oli ensimmäistä kertaa transnainen, näyttelijä Lavern Cox. Entinen olympiavoittaja, reality-tähti Bruce Jenner korjasi sukupuolensa ja vastaanotti yhden urheilumaailman arvostetuimmista elämäntyöpalkinnoista miljoonien tv-katsojien edessä Kaitlyn Jennerinä. Koko hänen puolituntia kestänyt kiitospuheensa oli omistettu transsukupuolisten oikeuksille. Nämä ovat tärkeitä keskustelun avauksia, mutta samalla meidän tulee muistaa, että kaikki transihmiset eivät elä yhtä etuoikeutettua elämää.

Eduskunnan hlbti-verkosto järjesti tänään keskustelutilaisuuden osana TransHelsinki-viikkoa. Tilaisuudessa oli ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla tarinoita niiden ihmisten elämästä ja arjesta, joita nykyinen ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki koskettaa. Kiitos Amanda, Demian ja Tiia. Teidän rohkeutenne ja tahtonne jakaa oma kasvutarinanne on tärkeä osa yhteiskunnallista muutosta. Puhumme elävästä elämästä. Jokaisella on oikeus omaan tarinaan ja totuudelliseen minuuteen.

 

Jani Toivola, kansanedustaja, Eduskunnan hlbti-verkoston puheenjohtaja 

 Jaana Pelkonen, kansanedustaja, Eduskunnan hlbti-verkoston varapuheenjohtaja

Teksti on julkaistus myös Jaana Pelkosen blogissa.

TransHelsinki on sukupuolen moninaisuutta juhlistava ihmisoikeustapahtuma, jossa on transihmisille ja heidän lähipiirilleen suunnattua ohjelmaa sekä kaikille avoimia seminaareja. Viikon tavoitteena on antaa ääni tiedolle, luovuudelle ja kokemuksille, joita sukupuolivähemmistöjen keskuudessa on.