Historiallinen hetki: Jani mukana perustamassa hlbti-verkostoa

Kansanedustajat perustivat tänään verkoston seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistämiseksi. Verkoston puheenjohtajana toimii Jani Toivola ja varapuheenjohtajina Jaana Pelkonen ja Aino-Kaisa Pekonen. Verkoston sihteerinä toimii ihmisoikeusjärjestö Seta.

On tärkeää, että niin sukupuoltaan pohtiva nuori, paikkaansa työelämässä etsivä sateenkaariperheen isä kuin kotipalvelua käyttävä tai palvelukodissa asuva transsukupuolinen ikäihminen tulevat kohdatuiksi asiantuntevasti ja kokonaisena omana itsenään.”, kansanedustaja Jani Toivola muistuttaa.

Suomalaisten enemmistö kannattaa yhdenvertaisia oikeuksia, ja asiallinen tieto sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta on yhä useamman saatavilla. Työtä on kuitenkin yhä paljon tehtävänä, jotta oma elinympäristö olisi turvallinen ja yhdenvertainen jokaiselle koko elämänkaaren aikana.

Tällä kaudella ajankohtaisia lainsäädäntöasioita ovat muun muassa translain uudistaminen, äitiyslain säätäminen ja moninaisten perheiden huomioiminen perhevapaajärjestelmässä. Lisäksi esimerkiksi sateenkaarinuorten hyvinvointi, yhdenvertaisuus vanhuuspalveluissa ja intersukupuolisten henkilöiden kohtelu ovat tärkeitä teemoja.

Upeaa, että kansanedustajat perustivat tämän verkoston ja että saamme tehdä tätä ihmisoikeustyötä tiiviissä yhteistyössä. Tämä on historiallista”, Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää toteaa.

Lesbojen, homojen, bi- ja transihmisten sekä muunsukupuolisten henkilöiden oikeuksiin ja asemaan on tullut viime vuosina monia tarpeellisia uudistuksia. Eduskunta hyväksyi laajan kansanliikkeen pohjalta tasa-arvoisen avioliittolain, joka tulee voimaan vuonna 2017. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolait on uudistettu, sukupuolen moninaisuus on otettu perusopetuksen opetussuunnitelmaan ja seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi vainoa kokeneille ihmisille on myönnetty Suomesta turvapaikkoja. Oikeusministeriö julkaisi vuonna 2014 selvityksen, jonka mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisessa on silti yhä paljon puutteita.