Kirje Suomelle

Olet syntymäkotini ja lapsuuteni leikkikenttä. Jakamaton sielunmaisemani, jota en valinnut, mutta josta tuli omani. Liikutuin iskelmästä ensimmäisen kerran 8-vuotiaana, itkin kun Marjo Matikainen ylitti itsensä ja lähetin postikortissa toiveitani televisioon. Pyhintä oli äiti, mummo ja joulupukki. Esitin Jeesusta, lauloin suvivirttä ja humalluin aikuisuuden kynnyksellä omenaviinistä. Pelkäsin, etten opi puhumaan unelmiani sanoiksi. Pelkäsin, etten opi puhumaan mistään. Kaikki hyvä ja kaunis hävetti. Haaveet polttivat sisälläni, mutta olin hiljaisen kulttuurin kasvatti.

Kannoin matkassani juuria toisesta maasta. Irrallisuutta ja jälkiä, joita ei voinut piilottaa. Maailmaa, joka omalle kansalleni edusti eksotiikkaa, toiseutta, uhkaa ja muukalaisuutta. Herätti alemmuutta ja uteliaisuutta.

Pelosta huolimatta tunnistin hyvän ja pahan. Uskoin hyvän voittoon. Päätin, että tarinallani on yhtäläinen oikeus olla osa sinua. Olithan ainut, jonka tunsin omakseni.

Olen oppinut puhumaan. Sanoittamaan unelmiani. Matkannut vieraisiin maihin ja tutustunut juurieni toiseen päähän. Oppinut, ettei vapaus ole itsestään selvää ja hyvä kannattaa sanoa ääneen. Edelleen hetkittäin pelkään, että unelmani elämälle ovat kohtuuttomia, syntyneet väärästä ihmisestä. Välillä mietin, miten sama unelma toisessa on elämän tarkoitus, ja toisessa väärää ja epäkelpoa.

Miten olen tässä? Tyytyväisenä ja omien unelmieni kokoisena. Sinä pelastit minut. Kohtaamani ihmiset ja kulttuuri. Taide opetti tunteista ja omasta polusta. Ihmiset opettivat puhumaan. Sinä innoitit tavoittelemaan unelmia. Annoit osallisuuden.

Toivon, ettei kukaan maillasi joutuisi pelkäämään tai kokemaan toiseutta. Näin jokainen voisi luottaa itsessään juuri niihin asioihin, joita itse pitää kaikkein kauneimpina ja arvokkaimpina. Toivon, ettei olisi tuomiota väärästä elämästä ja rohkenisimme katsoa toisiamme silmiin. Tunnistaa samankaltaisuutemme. Antaisimme myös muukalaisen värähtää itsessämme.

Olet lopulta antanut kaiken minussa nousta esiin. Et asettanut ehtoja unelmilleni. Toivon, että pysyt pelottomana ja vailla ehtoja ihmisyydelle. Toivon jokaiselle oikeutta ja osallisuutta sinusta. Oikeus ja osallisuus ovat historiasi perintö ja tulevaisuus.

Hyvää itsenäisyyspäivää