Rohkeutta ja unelmia: Miksi eduskunta jää taakse?

Olen tänään ilmoittanut, että en lähde ehdolle tulevissa eduskuntavaaleissa. Päätös oli iso ja vaikea. Tärkeimpänä syynä päätökselle on pieni tyttäreni. Tässä hetkessä koen, että minulle on mahdotonta yhdistää pienen lapsen yksinhuoltajan arki ja vaativa työ eduskunnassa. Olen todella nauttinut tästä tehtävästä. Työ edustajana on ollut merkityksellistä ja se on tuonut silmieni eteen päivittäin vaikeita kysymyksiä ihmisyydestä.

Toivon, että voin poistua eduskunnasta, joka on antanut äänensä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Laki näyttäytyy edelleen yhteiskunnassamme marginaalikysymyksenä. Mielestäni se on kuitenkin tämän ajan mittari ja mahdollisuus tarkastella ihmisten osallisuutta huomattavasti laajemmin. Kyse on mahdollisuudesta oppia näkemään ja kuulemaan, ja sen kautta kehittää suomalaista arvomaailmaa, lainsäädäntöä, palveluita ja jokaisen yksilön mahdollisuutta toteuttaa itseään ilman pelkoa tai häpeää. Se on mahdollisuus harjoittaa kykyämme kulkea kehityksen mukana ja samaistua erilaiseen elämään. Tämän näkökulman nosti esille eilen myös Applen CEO Tim Cook kertoessaan omasta homoudestaan.

Olen saanut tutustua todella monen ihmisen elämäntarinaan. Olen tullut tietoiseksi sekä äärimmäisestä epätoivosta, että suurista voitoista ja onnistumisesta. Järjestelmää tulee ehdottomasti kehittää. Toivon, että joku päivä meillä on poliittinen järjestelmä, jossa olemme eri ideologioinemme enemmän yhtä ja kaikki teot ja toimet kumpuavat tästä ajatuksesta. Uskosta yhden ihmisen mahdollisuuteen muuttaa maailmaa. Siitä luottamuksesta on syntynyt kaikki tähänastinen hyvinvointi ja kehitys. Jokainen arvo, teko ja palvelu, joka tukee ihmiselämää.

Haluan ehdottomasti tavalla tai toisella jatkaa yhteiskunnallista työtä ja ehkä vielä tehdä myös taidetta! Globaali kehitys ja nuoret ovat yksi aikamme tärkeimmistä teemoista. Nuorten ääni ja mahdollisuudet vaikuttaa yhteiskuntaan. Nuoret kaikkialla maailmassa tarvitsevat tukea, unelmia ja mahdollisuuksia. Mitä enemmän osallisuutta, sitä enemmän tekoja ihminen on valmis tekemään itsensä sekä kanssaihmisen eteen. Vielä on 6 kuukautta tehokasta työaikaa jäljellä