Fanipostia Kari Mäkiselle

Arkkipiispa Kari Mäkinen otti tänä aamuna MTV3:n Huomenta Suomessa kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Arkkipiispa linjasi selkeästi puheessaan avioliittolain yhteyden kaikkien kansalaisten yhteiskunnalliseen tasa-arvoon lain edessä. On vastuullisen sekä inhimillisen yhteiskunnan merkki pyrkiä korjaamaan kaikki epä tasa-arvoa ylläpitävät epäkohdat. Omaa tulkintani kuulijana oli ehkä puhujan kasvu asian tukemiseen. Minulle katsojana näytti, että Kari Mäkisen tuen taustalla oli pitkä oma pohdinta ja oivallus. Kyky pohtia ajassa olevaa muutosta, sen suhdetta omaan arvomaailmaan ja käsitykseen tasa-arvosta ja ihmisyydestä, ja sitä kautta viisaasti päätyä antamaan tukensa tasa-arvoiselle avioliittolaille.

Hyvin samankaltaista pohdintaa kävi viime vuoden lopulla myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Hänen lausuntonsa keskiössä oli silloin homojen ja lesbojen vanhemmuus, jolle hän antoi tukensa. Hän kuvasi hyvin avoimesti omaa ajatuspolkuaan kohti päätöstään. Hänelle herättävä tekijä oli ollut presidentin omat lapset. Heidän näkemyksensä asiaan sekä lasten ystävät, joiden vanhemmat olivat homo- tai lesbo-pareja. Yhteiskunnalliselle kehitykselle on kriittisen tärkeää kyky nähdä ohi itselle tutun ja turvallisen ja sitä kautta halua tunnustaa ihmisarvoinen ja oikeudenmukainen elämä jokaiselle.

Tätä rohkeutta ja avoimuutta tarvitsemme yhteiskuntana monessa suhteessa. Yksi tärkeistä asioista on tasa-arvoinen avioliittolaki. Kari Mäkisen lausunnosta tekee arvokkaan myös se, että jollain tavalla hän omalla ulostulollaan rikkoo johtajuuteen herkästi liitettävää loputtoman diplomatian ja joka suuntaan miellyttäen kumartavan johtajan kaavaa. Johtajuutta on asettaa itsensä myös arvollisesti yhteiskuntaa ja yhteisöä jakavien kysymysten keskiöön ja tuoda julki oma suuntaansa. Vain sitä kautta aito ja vastuullinen johtajuus voi toteutua. Vain sitä kautta ihmiset tulevat aidosti kuulluksi ja yhteiskunta voi jatkossakin säilyttää kykynsä kehittyä joka suhteessa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ota kantaa tai vaikuta kirkon päätökseen vihkiä tai olla vihkimättä samaa sukupuolta olevia pareja. Itse kuitenkin toivon, että Mäkisen kanta avaisi myös kirkon sisäistä keskustelua asiasta. Asian käsittely on väistämättömästi edessä ja näin linjasi myös Kari Mäkinen.

Jos ruotsin kuninkaallisia ei lasketa mukaan, viimeksi olen todella fanittanut jotain henkilöä 90-luvulla. Silloin keskiössä oli Spice Girls -yhtye ja sen jäsen Geri Halliwell. Voi olla, että joudun nyt uudelleen käynnistämään faniuden itsessäni. Ehkä vuoraan vanhan huoneeni seinät tällä kertaa Kari Mäkisen julisteilla. Kiitos ja kumarrus Kari Mäkinen!