Rohkea, rehellinen ja paljas

Katsoin äsken eilisen a-talkin, jossa keskusteltiin Suomen Sisusta. Minulle tuli välittömästi mieleen eilinen vierailuni Hämeenlinnassa Jukolan koulun monikulttuurisuusjuhlassa. Se edusti erilaista näkemystä monikulttuurisuudesta kuin Suomen Sisun ja sen edustajien esittämät uhkakuvat monikulttuurisuuden uhkista.

Koulussa on 19 eri kansallisuutta ja 10 äidinkieltä. Oppilailla on hyvin moninaisia taustoja. Koulu haluaa vaalia perinnettä, jolla juhlistetaan ja tuodaan esille koulun oppilaiden erilaisia tarinoita, taustoja, perinteitä ja makuja.

Illan juhla alkoi esityksellä, jossa oppilaat toivottivat vieraat tervetulleeksi 16 eri kielellä. Yksi oppilaista unohti vuorollaan, miten sovittu lause sanotaan hänen omalla äidinkielellään. Tyttö vaihtoi lennossa Suomeen. Illan aikana kuulimme runoja, lauluja ja musiikkiesityksiä. Todistimme kansantansseja ja perinneleikkejä ja näimme näytelmän nimeltään Rauha Ruandaan.

Jukolan koulussa oppilaat, opettajat ja vanhemmat oivaltavat ja oppivat toisiltaan. Lapsia tuetaan kasvamaan onnelliseksi osaksi yhteiskuntaa, jossa moninaisuus on rikkaus ja todellisuutta katsotaan silmiin.

Tämä vaatii jokaiselta yhteisön jäseneltä valtavasti työtä ja rohkeutta. Koulussa vaalitaan ylpeyttä omasta tarinasta ja vaaditaan uskallusta tutustua toisen elämään. Täytyy olla rehellinen ja paljas, ja omata valtavasti kykyä samaistua. Missään kohtaa oven sulkeminen ei ole vastaus. Jälkituotteena syntyy kasvua ja kokonaisia ehjiä identiteettejä.

Lapsia ja nuoria, jotka eivät kasva häpeästä vaan osallisuudesta. Nuoria, jotka luottavat omaan tarinaansa huolimatta siitä, missä tuon tarinan alku on tai ei ole. Nämä yhteisöt tarvitsevat kaiken tukemme tässä arvokkaassa työssä.

Tuki on rakenteita, rahaa, resursseja ja ennen kaikkea henkistä ilmapiiriä, jossa opettajat voivat kokea, että heidän työnsä on merkityksellistä. Merkityksellisyys tulee mahdollisuudesta luottaa siihen, että koulun ulkopuolinen yhteiskunta ottaa kopin näiden nuorten unelmista ja odotuksista, kuten hekin ovat opettajina ja kasvattajina tehneet.