Kesäduuni 2013 kiertueella – Riinan tarina.

16.1.2013 Vihdin lukio

Kello soi klo 06.00, kuppi kahvia ja nopeasti liikkeelle. Tänään kouluvierailukohteena oli Vihdin lukio.

Bussipysäkillä oli vastassa jälleen iloiset kasvot, jotka ohjasivat minut aamuhämärässä talvipuutarhamaisen metsäpolun läpi koululle. Saattajani oli Vihdin lukion oppilas, kesäduuni 2013 -kampanjan Vihdin vastuunhenkilö ja nuorten ryhmän jäsen Riina Kasurinen. Riina on toiminut viimeiset puolitoista vuotta myös Vihdin nuorisovaltuuston puheenjohtajana.

Aloitin varhaisen aamun tuttuun tapaan omista kesätyökokemuksista, elämästä ja ihmisenä olemisesta. Siitä, miten voisimme elää mahdollisimman paljon omaa elämäämme, luottaa unelmiimme ja tukea kanssaihmisiä samassa. Avauspuheenvuoroni jälkeen oli Riina vuoro kertoa kampanjasta ja omista kesätyökokemuksistaan.

Riina on kolmannen vuoden opiskelija ja hän kertoi olleensa tähän mennessä kaksi kesää töissä. Hän esitteli kampanjan todella kokeneesti, hakien jatkuvasti vuorovaikutusta yleisön kanssa.

Riina korosti, että kun tehdään kampanjaa nuorille, on ensiarvoisen tärkeää tehdä kampanjaa nuorten ehdoilla ja nuorten lähtökohdista käsin. Nuoret tietävät nykypäivän haasteet ja he katsovat työllistymistä nykytilanteesta käsin, ei mielikuvien ja muistojen kautta. Riina puhui hienosti siitä, että nuoret ovat tämän päivän asiantuntijoita, joiden käsitykset nykymaailmasta eivät muodostu ulkoa annettujen toimintamallien kautta vaan omien kokemusten pohjalta.

Riina painotti omassa puheenvuorossaan ensimmäisen kesätyöpaikan merkitystä, jonka jälkeen on helpompi lähestyviä tulevia työnantajia. Riinan mukaan oma sinnikkyys ja vahva tahto ovat avaintekijät ensimmäisen työpaikan saamiseksi ja nuorilta myös vaaditaan, että he todella haluavat saada työpaikan.
Riina avasi kuulijoille myös ensimmäisiä kokemuksiaan työnhakemisesta. Ollessaan ensimmäistä vuotta lukiossa, hän kuuli mahdollisuudesta työskennellä jäätelökioskissa. Edessä oli puhelinsoitto, itsensä ja asiansa esittely vieraalle ihmiselle. Tämä jännitti. Riina kuitenkin keräsi rohkeutta ja soitti jäätelökioskia pitävälle miehelle. Puhelinkeskustelu olikin Riinan hämmästykseksi ohi hyvin nopeasti ja vieras mies osoittautui erittäin mukavaksi ihmiseksi, joka tarjosi Riinalle töitä 20 minuutin ajomatkan päästä Nummelasta Veikkolassa sijaitsevaan jäätelökioskiin. Riina empi hetken, sillä hän on asunut 18-vuotta Nummelassa, josta hän tunnistaa suurimman osan vastaantulevista ihmisistä. Riina kuitenkin päätti, että hän tahtoo tämän työpaikan ja on sen vuoksi valmis matkustamaan joka päivä vieraaseen paikkaan.

Työ jäätelökioskissa oli kasvattava. Riina kertoi, miten erilaiset tilanteet ja asiakkaat seurasivat toisiaan. Hän muisteli, miten yksi asiakas kasaa viimeisiä pennosia, joilla ostaa lapselleen jäätelön kun toisena hetkenä 11-vuotiaat lapset tulevat ostamaan jäätelöä vanhempiensa rinnakkaiskorteilla. Riinan mieleen jäi erityisesti asioiminen venäläisen miehen kanssa, jonka kanssa Riinalla ei ollut yhteistä kieltä, mutta tilanteesta silti selvittiin. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen ja rohkeus kohdata uusia tilanteita olivat erittäin opettavaista pelkän rahallisen korvauksen lisäksi. Riina alleviivasikin voimakkaasti rohkeuden ja oman aloitteellisuuden merkitystä kesätöiden saamiseksi ja kannusti kaikkia miettimään omia koulusta ja harrastuksista kertyneitä vahvuuksiaan, jotka voi nostaa esille hakiessaan kesätyöpaikkaa.

Kesäduuni Uudellamaalla 2013 – kampanjan nettisivut löytyvät alta:

www.kesaduuniuudellamaalla.fi

Aikaisemmat blogikirjoitukseni kampanjan tiimoilta löytyvät alta:

www.janitoivola.net/2013/01/08/kesatoita-nuorille/

www.janitoivola.net/2013/01/15/pakko-saada-kesaduunii/

www.janitoivola.net/2013/01/16/kesaduunista-voi-loytaa-elaman/

Lisää tunnelmia kampanjasta tulossa, pysy mukana.