Kesätöitä nuorille

Ollessani 10-vuotias äitini lähetti minut 4H-kerhon maatilalomalle Hirvensalmelle. Edessä oli viikko paikallisella maatilalla, jossa oli sekä lehmiä että sikala. Ensimmäisenä yönä uni ei tullut. Paikka oli vieras ja ulkona kaupunkilaislapsen korvaan liian hiljaista.

Aamulla heräsimme lypsylle. Lannanluonnin jälkeen syötiin lämmintä ruisleipää ja maistoin ensimmäistä kertaa vastalypsettyä lehmänmaitoa. Pikkuhiljaa olo helpotti ja viikko alkoi näyttää parhaita puoliaan. Tutustuin muihin lapsiin, seikkailimme metsissä, rakensimme majan ja kävimme lavatansseissa.

Taivas avautui siinä vaiheessa, kun talon emäntä ilmoitti omistavansa myös kenkäkaupan kylän keskustassa. Minä sain lähteä päiväksi kaupalle mukaan. Olin täysin myyty. Loppuviikon leikin kauppiasta.

Sunnuntai tuli liian nopeasti ja oli kotiinlähdön aika. Järjestin pihamaalla valtavan itkukohtauksen ja ilmoitin, että lähtöä ei tapahdu. Pitkän neuvottelun jälkeen äiti luovutti. Vanhempani ajoivat takaisin Helsinkiin ja minä sain lisäviikon Hirvensalmella.

Toisen viikon päätteeksi yritin jälleen itkua, mutta tuloksetta. Tavarat pakattiin takakonttiin ja minut istutettiin autoon. Kotimatkalla, vielä kyyneleet poskilla, ilmoitin että muutan Hirvensalmelle heti, kun olen täyttänyt kahdeksantoista. Minusta tulisi maatalon isäntä ja kenkäkauppias.

Tapahtuneesta on yli 20 vuotta, mutta voin edelleen tavoittaa sen onnen ja pakahduksen tunteen, kun löysin jotain uutta ja omaa. Jotain, joka voisi olla minulle väylä omaan aikuiseen elämääni. Elämänvaihe, joka oli toisaalta vielä kaukana, mutta samaan aikaan mietitytti jatkuvasti. Mitä musta tulee isona?

Samaa kysymystä pohtivat tuhannet nuoret myös tänä vuonna. Uudenmaan liitto ja Uudenmaan ELY-keskus auttavat nuoria löytämään vastauksia tähän kysymykseen toteuttamalla Uudenmaan kesäduuni 2013 -kampanjan, joka haastaa uusmaalaisia työnantajia tarjoamaan kesätyötä nuorille. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni maakunnan nuori saa ensimmäisen kesätyöpaikan tulevana kesänä. Kampanja haastaa Uudenmaan kuntia sekä muita julkisia ja yksityisiä työnantajia työllistämistalkoisiin.

Olen mukana kampanjassa vetämässä nuorten ryhmää, jonka kanssa kierrämme tammikuun aikana yhteensä 16 koulussa tsemppaamassa nuoria työnhakuun ja yrityksiä nuorten palkkaamiseen. Nuoret ovat itse sopineet ja organisoineet vierailut ja he ovat paikalla kertomassa, mitä ensimmäinen työpaikka heille merkitsee. Kouluvierailujen lisäksi nuoret järjestävät myös yritysvierailuita oman kuntansa alueella, jolla luodaan kontakteja paikallisiin toimijoihin ja haastetaan yritykset vuoropuheluun nuorten kanssa.

Ensimmäinen kesätyö on ennen kaikkea väylä unelmiin ja ajatuksiin tulevaisuudesta. Mahdollisuus osallisuuteen aikuisyhteisössä sekä mittaamattoman arvokkaita onnistumisen kokemuksia ja uuden oppimisen mahdollisuuksia. Kesätyöpaikan kautta nuori omaksuu olennaisia työelämän taitoja, joita ei voi oppia muualla ja jotka kannustavat panostamaan jatkossakin opiskeluun ja omiin urahaaveisiin. Kesätyöpaikka luo valmiuksia aktiiviseen kansalaisuuteen sekä auttaa hahmottamaan käytettävissä olevan rahan ja työpanoksen välistä suhdetta.

Kesätyöpaikan tarjoaminen nuorille ei ole kuitenkaan pelkkää hyväntekeväisyyttä, päinvastoin. Yrittäjä ja/tai julkinen työnantaja saa kesätyöntekijän kautta omaan työyhteisöönsä uutta tuoretta ajattelua. Uuden sukupolven näkökulmia ja ratkaisuja. Syntyy eri ikäpolvien välistä kohtaamista. Hyötyjinä ovat kaikki. Nuori, työnantaja sekä yhteisö. Palkkaamalla nuoria kesätöihin tuemme nuorten tulevaisuutta, yritysten tulevaisuuden kasvua sekä kuntien jatkuvaa elinvoimaisuutta. Huoltosuhteen heikentyessä nuorten työllistäminen on investointi, joka kannattelee yhteiskuntaa tulevaisuudessa.

Jokainen voi miettiä löytyykö omasta lähipiiristä nuoria, joita voisi auttaa ja tukea kesätyön hakemisessa. Voisiko kenties omasta tai tuttavan työpaikalta kysyä olisiko heillä mahdollisuutta palkata nuoria tai olisiko kenties itsellä mahdollisuus työllistää nuoria?

Uudenmaan kesäduuni 2013 –kampanjan nettisivut löytyvät täältä:

http://kesaduuniuudellamaalla.fi/

Löydät kampanjan myös facebookista:

https://www.facebook.com/kesaduuniuudellamaalla