Nepalissa homot pelaavat jalkapalloa

Viimeisen kymmenen päivän aikana olen saanut monta ravistelevaa, mykistävää, lohdutonta ja inspiroivaa näkökulmaa Nepaliin. Maa, jossa kaivataan vakavia ponnisteluja naisten aseman parantamiseksi, köyhyyden poistamiseksi sekä rikkaan luonnon suojelemiseksi. Olen saanut tutustua paikallisten järjestöjen toimintaan kylissä ympäri Nepalia. Työtä tehdään suurella sydämellä ja hiljalleen syntyy myös tuloksia. Keskiössä on itse kansa. Olen kuullut mielettömän rohkeita yksilöiden kasvutarinoita, joissa täysin mahdottomissa elämäntilanteissa olevat ihmiset ovat ponnistaneet etulinjaan ja suunnannäyttäjiksi omille perheilleen ja kyläyhteisöilleen.

Eniten voimaa tuntuu hehkuvan nuorista, jotka haluavat kääntää perinteet päälaelleen. He ovat haastaneet vanhempansa puhumaan seksistä, ehkäisystä, sukupuolitaudeista sekä tyttöjen oikeudesta omaan kehoonsa ja identiteettinsä. Keskustelua käydään oikeudesta opiskeluun, uraan ja sitä kautta myös oman yhteisön palveluun ja kulttuurin ja ympäristön suojeluun.

Monta kertaa olen kaiken tämän ponnistelun keskellä voinut kuitenkin tuntea tiettyä ylemmyydentunnetta. Olen päivitellyt asioiden hitautta, tekemisen tehottomuutta, epäjärjestystä, likaisuutta ja kielitaidottomuutta. Tuo tunne nousee hetkittäin pintaan vaikka kuinka yrittäisi kylpeä ainoastaan laupeuden valossa.

Tänä aamuna kuitenkin hätkähdin, The Himalayan Times -lehden kansiotsikko huutaa homoseksuaalien oikeuksia! Puhdasta konkretiaa ja kirkas peiliinkatsomisen paikka. Jos täällä uskalletaan, niin miksei meillä? Yksi Nepalin suurimmista päivälehdistä kirjoittaa etusivullaan Nepalissa syksyllä järjestettävästä Aasian ensimmäisestä suuresta gay games -urheilutapahtumasta. Bule Diamond National Sport Competition -kilpailut kestävät kaksi viikkoa ja näyttämönä on muiden muassa kansallinen jalkapallostadion, maan ylpeys. Kilpailu on suunnattu homo-, lesbo-, biseksuaali- sekä transsukupuolisten yhteisöille. Lajeina ovat yleisurheilu, lentopallo, jalkapallo, (martial arts) ja tennis. Menestyneet ja tunnetut huippu-urheilijat toimivat kilpailijoiden valmentajina ja kisojen suojelijoina. Kisojen tavoitteena on valtavirtaistaa seksuaalivähemmistöjen asemaa Nepalissa. Samalla myös valistaa ja herättää keskustelua terveisiä elämäntavoista, kannustaa ihmisiä liikkumaan ja tuoda esille henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin tärkeyttä.

Myös meillä on käyty keskustelua sekä amatööri- että ammattiurheiluun liittyvistä tabuista seksuaalivähemmistöjen suhteen. Ehkä tässä olisi heräämisen ja uudenlaisen tekemisen paikka myös suomalaiselle urheiluelämälle. Urheiluseurat tavoittavat kiistatta valtaosan nuorista tavalla tai toisella. Se millaiseksi kohtaaminen muodostuu, voi määrittää nuoren elämän. Halutaanko olla edistämässä myös seksuaalivähemmistöhin kuuluvien nuorien elämää Suomessa ja sitä kautta koko nuorisoyhteisön hyvinvoinitia ja syrjäytymistä ehkäisevää työtä. Suomessa tehdään toki paljon hienoa työtä, mutta tässä olisi ehkä vielä parantamisen varaa.

The Himalayan Times -lehden mukaan Nepali on hyvin konservatiivinen maa, mutta silti täällä on yksi Aasian edistyneimmistä lainsäädännöistä seksuaalivähemmistöjen aseman suhteen. Maassa valmistellaan parhaillaan uutta perustuslakia ja lehden mukaan on oletettua, että siinä avioliitto tullaan määrittelemään kahden täysi-ikäisen aikuisen väliseksi, sukupuoleen katsomatta. Suomeksi sanottuna kyseessä on tasa-arvoinen avioliittolaki. Miksei meillä, jos täälläkin?