Mainoksen uhri

Jotkut ovat saattaneet huomata, että olen yksi Seppälän uuden Luota itseesi-kampanjan kasvoista. Mukana ovat myös kansanedustajaehdokas Nasima Razymar ja näyttelijä Jenni Banerjee. Olemme kaikki enemmän tai vähemmän etnistä taustaa juurissamme kantavia suomalaisia. Kampanja on osa Seppälän jo useamman vuoden jatkunutta Oman elämänsä supermalli-kampanjaa. Filosofiana on, että perinteisten mallien sijaan mainoksissa käytetään tavallisia ihmisiä ja heidän tarinoitaan. Ajatuksena on rohkaista meitä uskomaan, että jokainen on oman elämänsä pääroolissa.

Hieno vastaisku perinteiselle mainonnalle, jossa edelleen pidetään vahvasti yllä kohtuuttomia ihmisihanteita. Ihanteita, joita harva meistä pystyy täyttämään. Tämä riittämättömyyden tunne väärin suodatettuna varsinkin nuorten kohdalla johtaa usein erilaisiin mielenterveysongelmiin ja syömishäiriöihin. Itse olin yksi niistä nuorista. 13-vuotiaana leikkasin naistenlehdistä ja fitness-lehdistä mallien kuvia ja rakensin pahville unelmakartan: miltä tulen näyttämään kahden kuukauden päästä kun olen urheillut paljon ja syönyt vähän. Paino putosi mutta vielä oli yksi ongelma. Ihonväriäni en voinut muuttaa. Vaikka kuinka etsin en löytänyt mallien joukosta itseni näköisiä ihmisiä.

Seitsemän vuotta myöhemmin muutin New Yorkiin ja taivas repesi. Suu auki ihmettelin lukemattomia mustia ihmisiä ympärilläni. Itseni näköisiä ihmisiä uutistenlukijoina, tarjoilijoina, näyttelijöinä, pankkiireina ja malleina isoissa kadunvarsijulisteissa. Pontevasta tukeudu elämässä vain itseesi- asenteestani huolimatta joudun myöntämään että tätä olin kaivannut. Itseni näköisiä ihmisiä saavuttamassa asioita. Olemassa osana viestiä ja yhteiskuntaa.

Tänään iltapäivälehden toimittaja soitti ja kysyi, että eikö Seppälän mainoksessa esiintyminen ole sopimatonta näin vaalien alla. Päivastoin. Miksi antaisin ehdokkuuteni estää tämän tärkeän viestin eteenpäinviemistä. Ehkä jossain on tänäänkin joku nuori unelman alku, joka kuumeisesti kaipaa vahvistusta olemassaololleen. Sitä pientä rohkaisevaa viestiä, että myös sinä olet näkyvä ja tunnustettu osa tätä yhteiskuntaa. Mainonta on osa arkipäiväämme. Hienoa, että löytyy suomalainen yritys, joka ottaa riskin ja levittää vaatteiden myynnin lisäksi myös sanomaa ihmisyydestä.

Hartain toiveeni lapsena oli olla malli. Ainut ongelma oli että olin liian lyhyt, ylipainoinen ja väärän värinen.

Tänään olin sopiva.

Luota itseesi!