Mediatiedote: Suomeen tarvitaan ihmisoikeusministeri

Tiedote Medialle
17.2.2011

Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Jani Toivola kertoi radiokanava The Voicen haastattelussa torstaiaamuna ehdottavansa Suomeen ihmisoikeusministeriä, joka yhdistäisi vähemmistö- ja maahanmuuttokysymykset sekä muut tasa-arvo- ja ihmisoikeusasiat. Moniarvoisuuden ja ihmisten henkisen hyvinvoinnin vaalikampanjansa teemoiksi nostanut Toivola korostaa, että ihmisoikeudet ovat merkittävässä osassa ratkaistaessa haasteita kaikilla yhteiskunnan osa-alueella.Ihmisoikeusministeri yhdistäisi vähemmistö- ja maahanmuuttotehtävät

Näyttelijänä ja yrittäjänä toimiva Jani Toivola, 33, näkisi ihmisoikeusministeriön kokoavana toimijana, jonka alaisuuteen siirtyisivät maahanmuuttoministerin salkku, vähemmistövaltuutettu, sekä jo vireillä oleva ihmisoikeuskeskus. Toivolan mukaan nykyinen vähemmistövaltuutetun rooli ei riitä ratkaisemaan vähemmistöjen oikeuksia koskevia ongelmia, kun taas pelkkä maahanmuuttoministeri sulkee monta ihmisryhmää ulkopuolelleen. “Ihmisoikeusministerillä voisi olla myös kansaa yhdistävä vaikutus, jos esimerkiksi maahanmuuttokysymykset nähtäisiin osana laajempaa suomalaista ihmiskäsitystä”.

Toivola uskoo ihmisoikeuksien olevan merkittävässä roolissa ratkaistaessa haasteita millä tahansa yhteiskunnan osa-alueella, oli kyse sitten valtion talouden vajeesta, työttömyyden nujertamisesta, nuorten syrjäytymisen estämisestä, kansanterveydestä, maahanmuutosta tai Suomen kilpailukyvystä maailman markkinoilla. “Vasta kun ihminen kokee olevansa näkyvä ja tunnustettu osa yhteiskuntaa, voi hän olla vastuunsa tunteva kansalainen, joka kurottautuu myös auttaakseen toista”, Toivola sanoo.
“Syksyn homokeskustelu oli ennen kaikkea ihmisoikeuskysymys”

Toivolan mielestä esimerkiksi viime syksynä esille nousseessa homokeskustelussa oli kyse ennen kaikkea ihmisoikeuksista. “Samasta oikeudesta keskustellaan myös kun puhutaan naisten asemasta, vanhuksista tai vammaisista. Jotta nämä kysymykset voidaan ratkaista, tulee ihmisyyden olla arvoistamme ykkössijalla”, Toivola toteaa. Toivola on kiertänyt ympäri Suomea kouluttamassa ihmisiä kulttuurien väliseen kommunikaatioon ja erilaisuuden kohtaamiseen. Hän on huomannut, että myös hyvin moni kantasuomalainen tuntee olevansa vaietussa tai alistetussa asemassa yhteiskunnassamme. ”Tämä kertoo, että ihmisoikeuksien kanssa eivät kamppaile pelkästään näkyvästi erilaiset ihmiset. Ihmisoikeuksilla tulisi olla vahvempi ja keskitetympi rooli poliittisessa päätöksenteossa.”
”Ihmisoikeusministeri toimisi vahvana viestinä maailmalle”

Toivolan mukaan ihmisoikeusministeriöllä olisi mahdollisuus rakentaa Suomelle määrätietoisesti uutta ihmisoikeuspoliittista ohjelmaa, jonka pyrkimyksenä olisi hyvinvoiva ja sen myötä kilpailukykyinen Suomi. Ihmisoikeuskysymykset vakavasti ottava ja uudella tavalla käsittävä maa olisi Toivolan mukaan paitsi vahva viesti Suomen kansalle, myös mahdollisuus viedä ihmisoikeusosaamista maailmalle. “Pienenä maana meillä olisi erinomaiset mahdollisuudet kehittää toimiva malli siitä, miten erilaisuus ja moniarvoisuus käännetään yhteisön voimavaraksi”.

Lisätiedot:
Jani Toivola
Eduskuntavaaliehdokas
Vihreät Uusimaa
Puhelin: 045 1184 977
Sähköposti: jani.toivo@gmail.com